Rastline se pogosto divje zasadijo tudi na zelenjavnem vrtu. In takoj za tem sledi vprašanje: Kaj naj naredimo z vsemi temi rastlinami, ki jih ima večina za plevele? Najprej poudarimo: Pleveli so lahko tudi koristni. Če povzamemo Daria Cortesea, ki pravi, da vsebujejo vsaj 3-krat več hranil kot gojena zelenjava, nam to pove, da so koristni za naše zdravje. Našemu telesu prinašajo snovi, ki jih le-to potrebuje za življenje. Divji vrt je prava zakladnica dragocenih svežih in hranilnih rastlin.

Večina plevelov je užitnih, zato jih s pridom lahko uporabimo za pripravo hranilnega obroka – solate, zelenega sendviča, zelenjavne priloge… Bodite pozorni na okus rastlin, ki so se vam same zasejale in izberite med njimi svoje najljubše okuse. Je to mogoče regačica, ki je podobna zeleni, morda boreč, s svojimi dekorativnimi cvetovi, ali pa zdravilni regrat, s svojimi listi, popki in korenino… Vzemite si čas in spoznajte zaklade, ki vam jih nudi divji vrt.
Naravni piškoti z DOBRO MISLIJO – cvetlični prigrizki

Dobra misel, Origanum vulgare – vsebuje eterična olja, tudi timol, ki delujejo antioksidativno in se uporabljajo za izboljšanje dihalne funkcije telesa. Deluje protimikrobno in umirja prebavo. Nekoč so dobro misel uporabljali pri varjenju piva. Je zdravilna in uporabna v kulinariki – kot začimbo jo poznamo pod imenom origano.

V cvetličnih prigrizkih ohrani rahlo rožnato barvo in jim daje čudovito aromo.

not rated 5,90 Dodaj v košarico
Naravni piškoti s KOPRIVO – cvetlični prigrizki

Velika kopriva, Urtica dioica – vsebuje veliko antioksidantov, mineralov in vitaminov. Je ena najbolj uporabljenih jedilnih in zdravilnih rastlin na slovenskem. Pospešuje nastajanje krvnih celic, ureja prebavo ter pospešuje delovanje encimov v trebušni slinavki in jetrih. Na ta način čisti kri in razstruplja telo.

V cvetličnih prigrizkih uporabljamo mlade vršičke velike koprive, ki dodajo piškotom nežno koprivast okus.

Ocenjeno 5.00 od 5
5,90 Dodaj v košarico
Naravni piškoti z ZLATO ROZGO – cvetlični prigrizki

 

Zlata rozga, Solidago sp. – vsebuje zdravilne učinkovine, ki zavirajo vnetja, pomagajo pri obolenjih ledvic in sečil ter pomagajo pri uravnavanju vode v telesu ter odstranjevanju presnovkov iz telesa. V Sloveniji rastejo tri vrste zlate rozge, kanadska, orjaška ter avtohtona slovenska vrsta navadna zlata rozga, ki je izmed vseh treh tudi najredkejša, zato je za piškote ne uporabljamo.

Cvetlični prigrizki z okusom zlate rozge so rahlo aromatični ter imajo poudarjen rumenkast izgled.

not rated 5,90 Dodaj v košarico
Mešanica svežih rastlin za SMUTIJE

Vsebuje sveže sezonske rastline: veliko koprivo (Urtica dioica), regačico (Aegopodium pedagraria), ozkolistni trpotec (Plantago lanceolata), črno deteljo (Trifolium pratense), navadno zvezdico (kurja črevca, Stellaria media), tolščak (Portulaca oleracea), regrat (Taraxacum officinale), rman (Achillea sp.)…

Izbir rastlin v mešanici prilagodimo vašim željam. 

Mešanica svežih rastlin za SMUTIJE priporočamo za pripravo zmešančkov, kot samostojno mešanico ali kot dodatek sezonskemu sadju, avokadu, banani idr. Mešanica ima značilen, a prijeten okus.

not rated 4,90 Izberite možnosti