Zdravilni učinki lakote, pozabljene zdravilne in kulinarične rastline

V kategoriji: Recepti, Zdravilne rastline | 0

Tako uporabna v kulinariki in hkrati tako zdravilna – to je rastlina lakota. Zdravilni učinki lakote so poznani že od nekdaj. Arheološki ostanki najdb njenih semen kažejo, da so jo uporabljali že koliščarji. V latinščini ji pravimo Galium in ne Gallium, ki je angleška beseda za kemijski element, kovino, ki se uporablja za LED svetilke. Beseda Galium izhaja iz stare grščine in pomeni mleko, kar kaže na to, da so jo uporabljali kot sirilo pri pripravi sira. Danes jo v … Preberi več

Zlata rozga in njeno cvetje v kulinariki

V kategoriji: Zdravilne rastline | 0

Zlata rozga je dobro poznana in spoštovana rastlina v zahodnem tradicionalnem zeliščarstvu. V Sloveniji se je v ta namen že od nekdaj uporabljala NAVADNA zlata rozga, Solidago virgaurea, ki jo najdemo v dveh podvrstah – navadni, subsp. virgaurea in planinski zlati rozgi, subsp. minuta. Bojim pa se, da sta njen sloves v zadnjih letih uničili sorodni invazivni vrsti KANADSKA, Solidago canadensis, in ORJAŠKA zlata rozga, Solidago gigantea. Tudi ti dve sta zdravilni. . . . Obseg invazivnosti je nepredstavljiv . Domovina kanadske in … Preberi več

Kopriva, njena zdravilna kemija in kulinarična učinkovitost

V kategoriji: Recepti, Zdravilne rastline | 0

Z imenom kopriva sta v Sloveniji zastopana dva botanična rodova – koprive in mrve koprive. Med koprivami pri nas rasteta le mala in velika kopriva, med mrtvimi koprivami pa ločimo vsaj 7 vrst. Danes bomo govorili o rodu kopriv, z malo in veliko koprivo, ki imata lahko prepoznavno lastnost, da pečeta. Pekoča lastnost pa ni povezana z njunimi zdravilnimi lastnostmi. Koprive v svojih listih in koreninah vsebujejo cel koktajl snovi, ki so za vaše telo zdravilne. Če se pri njeni … Preberi več

Divja hrana v času “superfudizma”

V kategoriji: Zdravilne rastline | 0

Kaj je za vrhunskega kuharja divja hrana? Kaj je za kmečko gospodinjo divja hrana? Kaj je divja hrana za vas? Za nas je divja hrana bogastvo okusov, gurmanski užitek, lokalna avtonomija in dolga leta zapostavljen zaklad. Razlog za zapostavljenost je preprost?! Ker je bila to hrana revežev in vsak, komur je bila zanimiva, je po njej dobil oznako »revež«. Ampak, ti časi so minili?! Danes mnogi vedo, da jim bo bolje, če bodo spoštovali lokalno, lokalnega človeka, njegovo delo, kmečke pridelke, … Preberi več

Divje rastline in zelišča, ki so učinkovita pri prehladu

V kategoriji: Zdravilne rastline | 0

Kašelj, zamašen nos, boleče grlo… vse to so znaki, da vaš imunski sistem DELUJE. Vaše telo se bojuje proti prehladu, gripi, bronhitisu idr. Boj vam lahko učinkovito olajšajo prav divje rastline. Ko začutite, da se vas nekaj loteva, mora biti najpomembnejša stvar za vas počitek. Na toplem, še bolje ob vroči peči ali s termoforjem. S toplo hrano, ki je popolnoma brez dodanih sladkorjev, ker bodo ti preprečili absorpcijo koristnih snovi v kri. Najboljše so juhe, ker z njimi dobimo tudi … Preberi več

Zajčja deteljica in oksalna kislina

V kategoriji: Zdravilne rastline | 0

V vsaki rastlinski hrani se nahaja oksalna kislina. Tudi divje rastline in zajčja deteljica niso izjema. To je močna kislina, ki je sposobna opraviti s trdovratno rjo in jo vsebujejo preparati za odstranjevanje rje in mnoga čistilna sredstva. Oksalna kislina je v našem telesu najmočnejša kislina in prihaja iz treh glavnih virov: zaužijemo jo s hrano, sintetizirajo jo nekatere bakterije in glive (npr. kandida), naše telo jo izdela iz določenih snovi (npr. iz vitamina C!). Oksalna kislina v telesu nima … Preberi več

Mala kopriva je sestrica velike koprive in zelo uporabna v kuhinji

Mala kopriva je včasih tako podobna veliki koprivi, da ju naključni opazovalec le stežka loči. V kulinariki pa razlika niti ni pomembna, saj imata mala in velika kopriva podoben okus. Ločiti pa ju moramo od mrtvih kopriv, ki pripadajo povsem drugemu rodu in nimajo enake uporabe v kuhinji, niti v zdravilstvu. Mala kopriva, Urtica urens, je užitna rastlina, iz katere lahko pripravimo okusne jedi. Pravimo ji tudi živa kopriva. . . . Kako ločimo malo koprivo od velike koprive? . … Preberi več

Velika kopriva in njeni najbolj uporabni recepti

Ko govorimo o veliki koprivi, ne vemo, kje začeti. Najprej bi vam radi predstavili vsaj nekaj izmed zdravilnih lastnosti velike koprive, čeprav je teh lastnosti toliko, da jih ni mogoče vseh naštetih. Če bi z nekaj besedami želeli povzeti zdravilne učinke, ki jih ima velika kopriva, bi uporabili kar besede neznanega zdravnika: »Če bi človeštvo vedelo za zdravilne lastnosti koprive, bi pridelovali le koprive.« . . . Čeprav je pekoča, je velika kopriva užitna tudi presna . Pri veliki koprivi, … Preberi več

Preproste jedi za kosilo iz divjih rastlin nam je pripravil Janez Bratovž

V kategoriji: Naši dogodki, Recepti | 0

Prepričani smo: iz lokalnih sestavin nastanejo najboljše, a tako preproste jedi za kosilo, tradicionalno, na kmečkih krožnikih, v Jefanč’nkovi domačiji v Trzinu, vrhunsko… pod nadzorom Janeza Bratovža iz svetovno znane JB restavracije. V tokratnem prispevku želimo strniti vtise z naše druge delavnice Uvid v kuhinjo divjih rastlin, s katero želimo divje rastline približati vsakdanjemu kuharju, da si jih bo drznil uporabljati in z njimi naredil svojo prehrano še bolj pestro in okusno. . .. Sloviti ambient delavnice je združil tradicionalno … Preberi več

Predstavljamo vam naš divji vrt – poln kulinaričnih rastlin

V kategoriji: Naši dogodki | 0

Del divjih rastlin, ki jih zagotavljamo v okviru znamke Rožma, zraste tudi na vrtu. Pa ne tistih, ki jih zasejemo sami. Mnoge rastline samoniklo poženejo same ravno tam, kamor jim je mesto namenila narava. Zato jim še vedno pravimo divje rastline, vrtu pa divji vrt. V angleščini jih imenujemo “edible weeds”, kar se sploh ne sliši tako slabo, kaj ne? . . . Živali v vrtu so koristne . Rajski vrtovi so vsi tisti vrtovi, kjer dopustimo naravi, da začrta … Preberi več

1 2