Preproste jedi za kosilo iz divjih rastlin nam je pripravil Janez Bratovž

V kategoriji: Naši dogodki, Recepti | 0

Prepričani smo: iz lokalnih sestavin nastanejo najboljše, a tako preproste jedi za kosilo, tradicionalno, na kmečkih krožnikih, v Jefanč’nkovi domačiji v Trzinu, vrhunsko… pod nadzorom Janeza Bratovža iz svetovno znane JB restavracije. V tokratnem prispevku želimo strniti vtise z naše druge delavnice Uvid v kuhinjo divjih rastlin, s katero želimo divje rastline približati vsakdanjemu kuharju, da si jih bo drznil uporabljati in z njimi naredil svojo prehrano še bolj pestro in okusno. . .. Sloviti ambient delavnice je združil tradicionalno … Preberi več

Predstavljamo vam naš divji vrt – poln kulinaričnih rastlin

V kategoriji: Naši dogodki | 0

Del divjih rastlin, ki jih zagotavljamo v okviru znamke Rožma, zraste tudi na vrtu. Pa ne tistih, ki jih zasejemo sami. Mnoge rastline samoniklo poženejo same ravno tam, kamor jim je mesto namenila narava. Zato jim še vedno pravimo divje rastline, vrtu pa divji vrt. V angleščini jih imenujemo “edible weeds”, kar se sploh ne sliši tako slabo, kaj ne? . . . Živali v vrtu so koristne . Rajski vrtovi so vsi tisti vrtovi, kjer dopustimo naravi, da začrta … Preberi več

Kaj je repinec in kako ga najlažje prepoznate

V kategoriji: Zdravilne rastline | 0

V Sloveniji imamo izredno kvalitetne zeliščarske knjige. Sama jih obožujem. In tudi kadar se pogovarjam z zeliščarji, kar kipim od veselja. Predani so… naši zemlji, čisti naravi, radi pomagajo sočloveku. Verjemite mi, vse premalokrat se obrnemo na njih, kadar imamo zdravstvene težave! Na naših travnikih in obronkih raste toliko rastlin, jedilnih, zdravilnih, zamolčanih… In kaj je repinec drugega kot pozabljeni zaklad v naši naravi? . . . Kaj imata skupnega ježek in vaš pes? . Najprej pa si poglejmo zanimivo … Preberi več

Zdravo nedeljsko kosilo smo pripravili iz divjih rastlin na kmetiji Pri Baronu

V nedelja, 27. avgust 2017, smo v okviru znamke Rožma cvetlični prigrizki izvedli zanimivo delavnico, prvo v nizu delavnic UVID V KUHINJO DIVJIH RASTLIN. Katja in Peter sva vodila delavnico o divjih rastlinah ter skupaj z domačimi gospodinjami in priznanim kuharjem Sebastjanom Plevčakom pripravila zdravo nedeljsko kosilo. Številni gostje, ki so tisti dan obiskali kmetijo, so uživali v kosilu pripravljenem iz užitnih divjih rastlin. . . . Turistična izletniška kmetija je znana po dobri hrani . Kmetija Pri Baronu je … Preberi več

Kuharski tečaj za začetnike in poznavalce divjih rastlin

V kategoriji: Naši dogodki, Recepti, Veganski recepti | 0

Letos sta za nami že dve delavnici UPORABE JEDILNIH RASTLIN – divjih, gojenih, cvetličnih, začimbnih… – V KULINARIKI. Prva v Sori pri Medvodah in druga na Festivalu sivke. Užitne divje rastline smo skupaj nabirali in jih pripravljali v okusnih jedeh. Naše delavnice so tako popoln kuharski tečaj za začetnike zeliščarje in poznavalce divjih rastlin. . .. Naše vprašanje pa ostaja: Kako pripraviti okusen obrok iz divjih rastlin? . Ker na naših delavnicah nabiramo divje rastline in vam potem tudi pokažemo, … Preberi več

Slanuše – katere okusne dobrote lahko pripravite iz njih

V kategoriji: Glavna jed, Recepti | 0

Slanuše ali halofiti so v kulinariki prava poslastica. Vendar pa moramo ob njihovi omembi že na začetku povedati, da jih je treba pred nabiranjem temeljito poznati, da ne bi iz nevednosti ogrožali njihovega habitata in tako naše zanamce oropali bogastva slanuš. . . V Sloveniji bogastvo slanuš predstavlja le manjši delež vsega rastlinstva. Od preko 3000 rastlinskih vrst, ki jih je popisanih v Mali flori Slovenije, jih je le okoli 15 takih, ki so sposobne rasti na slanih tleh. Druge … Preberi več

Ideje za okrasitev torte z divjimi rastlinami

V kategoriji: Recepti, Zdravilne rastline | 0

Osvežite svoje torte ali slaščice s samoniklimi divjimi in okrasnimi rastlinami. V tem prispevku boste dobili ideje za okrasitev torte za rojstni dan, službeno zabavo, poslovno priložnost… Nekatere rastline, ki se pogosto znajdejo na sladicah in tortah pa tja ne spadajo. Poglejmo zakaj?.. . . . Previdno z dekoracijo slaščic s hortenzijami . HORTENZIJE, če bi jih ocenjevali gleda na užitnost, bi rekli, da so nekje vmes – nekoliko bolj na strupeni strani, če povemo strnjeno. Če pogledamo bolj podrobno … Preberi več

Plevel na vrtu je vir sestavin, iz katerih pripravimo jed vrhunskega okusa

V kategoriji: Glavna jed, Recepti, Zdravilne rastline | 0

Plevel je zgolj oznaka za rastline, ki proti naši volji rastejo na naših vrtovih in njivah, pločnikih in prilezejo ven iz vseh mogočih kotičkov. Tako plevel na vrtu ni isto kot plevel na njivi koruze niti ne isto kot plevel, ki rine iz tlakovcev. Kaj šele, da bi bil plevel na ROŽMA vrtu sploh plevel. . Vas motijo kilometri, ki jih napravi vaša hrana – tu je plevel iz vrta . In ta plevel ni le zdrav, je tudi okusen! … Preberi več

Divje rastline v prehrani, ki so na voljo v mesecu juniju

V kategoriji: Glavna jed, Recepti, Zdravilne rastline | 0

Želite spoznati sezonske divje rastline v prehrani, ki jih lahko uporabite tudi doma? V nadaljevanju so opisane lokalne rastline, ki jih večinoma najdete blizu vašega doma in so uporabne v kuhinji slehernika. . . Rastline, ki smo jih nabirali tudi v maju – kako jih pripravijo vrhunski kuharji? . Če je mesec maj najbolj razkošen kar se tiče travniških cvetlic, se je nekaj cvetličnega potegnilo tudi v junij. Zato mu tudi pravimo rožnik, kaj ne? Kaj lahko pričakujemo v juliju … Preberi več

1 2