Slanuše – katere okusne dobrote lahko pripravite iz njih

Slanuše – katere okusne dobrote lahko pripravite iz njih

V kategoriji: Glavna jed, Recepti | 0

Slanuše ali halofiti so v kulinariki prava poslastica. Vendar pa moramo ob njihovi omembi že na začetku povedati, da jih je treba pred nabiranjem temeljito poznati, da ne bi iz nevednosti ogrožali njihovega habitata in tako naše zanamce oropali bogastva slanuš.

.Slanuše

.

V Sloveniji bogastvo slanuš predstavlja le manjši delež vsega rastlinstva. Od preko 3000 rastlinskih vrst, ki jih je popisanih v Mali flori Slovenije, jih je le okoli 15 takih, ki so sposobne rasti na slanih tleh. Druge rastline tega ne zmorejo, saj zaradi naravnega pojava osmoze voda izhaja v slano območje zunaj celic rastline in rastlina žejna propade.

Slanuše so ta izziv rešile na različne načine, nekatere v sebi kopičijo sol in tako omejujejo osmozo, druge so razvile žleze za izločanje soli iz najbolj vitalnih delov rastlin, tretje pa so se prilagodile z mehanizmi kopičenja vode v listih ali steblu…

.

.

Morski koprc kot prvovrstna začimbnica

.

Morski koprc, Crithmum maritimum, je lahko prepoznaven po svojih kobulastih socvetjih. Je kobulnica, iz družine, ki je tudi sicer znana po aromatičnih rastlinah - komarčku, kumini, janežu, peteršilju... Tudi navadni morski koprc uporabljamo kot začimbnico in ga jedem dodajamo v manjših količinah. Raste tik ob morju in si najde prostor v pesku ali mivki, v Sloveniji pa največkrat med odkrušenim flišnim apnencem. Je najpogostejša slanuša v Sloveniji in ni uvrščen na rdeči seznam ogroženih vrst (1). Zelo pogost je po vsej dalmatinski obali in splošno razširjen po obalah Evrope, S. Afrike in dela Azije. Omenja ga že grška mitologija, nastopa pa tudi v Shakespearjevem Kralju Learu (2), ki je bil usoden tudi za odličnega režiserja Pandurja.

.

Slanuši tolščakasta loboda in navadni morski koprc
Slanuši, tolščakasta loboda in navadni morski koprc

.

Morski koprc je aromatična, po okusu močna rastlina - odlično gre k paradižniku. Tako ga največkrat pripravljamo v solati ali v preprosti omaki. Če pripravljamo paradižnikovo omako za dnevno jed ali spravilo za zimo, ji koprc dodamo na koncu, drobno narezanega, kot začimbnico za izboljšanje okusa.

.

NAMIG: Kot vse slanuše, se tudi morski koprc že naravno odlično poda k ribjim jedem.

..

.

Slanuše niso tako slane kot v sol vloženi inčuni

.

Tako je. Njihovo ime nam pove veliko o njihovem rastišču in prav malo o njihovem okusu. Praviloma so bolj slane od ostalih rastlin, ni pa nujno. Pri večini najprej občutimo njihovo aromo in šele na to rahlo slanost. Od neslanih rastlin se slanušam najbolj približa tolščak. Slanuše lahko uporabimo v raznolikih receptih – tu je nekaj primerov.

.

.

Pizza je lahko tudi brez sira, a s slanušami

.

Če pripravljamo pizzo s slanušami, bodimo pozorni na slanost. Pa NE zato, ker bi bile slanuše tako slane, ampak zato ker to enostavno ni več potrebno. Pizzi bodo dale dovolj bogat okus slanuše in druga zelenjava.

Za tiste, ki ne jeste mlečnih izdelkov, klasična pizza ne pride v poštev. Nekoliko drugačna pa se gotovo večkrat pojavi na vašem jedilniku. Ker pizza brez sira nima pravega okusa, če okusa sira ne nadomestimo z nečim slanim, je prava ideja, če za to uporabimo slanuše, katerekoli. Na pizzo jih ne potresite na vrhu, saj bi se pri pečenju, tako drobne kot so, preveč izsušile, ampak raje čez njih naložite še nekaj belega, na primer pastinjak ali zeleno. To bo pizzi dalo izgled kot smo ga vajeni.

.

Pizza s slanušami

.

.

Slanuše in riž

.

Riž s slanušami je odlična popestritev jedilnika v kateremkoli letnem času, saj je med slanušami veliko takih, ki uspevajo celo rastno sezono. Riž lahko pripravite samostojno ali klasični rižoti dodate slanuše. Kot samostojno rižoto, riž skuhamo posebej, medtem pa na oljčnem olju prepražimo česen in dodamo različne slanuše. Ponev odstavimo z ognja in slanuše primešamo rižu.

.

Riž in morski koprc

.

.

Pri nabiranju slanuš se držite teh treh pravil

.

  • nabirajte le rastline, ki niso zaščitene, torej jih ni na rdečem seznamu ogroženih vrst Slovenije,
  • rastejo na predelih, ki niso zaščiteni – v Sloveniji so zaščitene oboje soline in Škocjanski zatok,
  • v skladu z etiko zeliščarjev in nabiralcev, nabirajte le rastline, ki jih je na tistem območju dovolj ter pazite, da jih pri nabiranju ne izrujete iz zemlje.

.

Slanuše na morju

.

.

Na čudovit okus slanuš se spomnite na morju. Iz njih lahko pripravite enostaven in odličen zajtrk ali večerjo. Potrebujete le kos kruha in limono. Slanuš v Rožma ponudbi nimamo, po aromi in tolstosti pa jim je najbližji tolščak - preverite ponudbo.

Vas zanimajo aktualne novice o uporabi zeliščnih rastlin v kulinariki?

dr. Katja Rebolj
Follow dr. Katja Rebolj:

Divje rastline za vrhunske in ljubiteljske kuharje I Delavnice I Cvetlični prigrizki