Smo ROŽMA ekipa in navdihuje nas narava, v katerih bivamo. Smo strokovnjaki za užitne divje rastline, okrasne jedilne rastline in zeliščni plevel. V rasti z našimi dragocenimi strankami, je nastala ta spletna stran in na njej trgovina z zelišči ter izdelki, v katerih zajemamo utrip narave in vam ga predajamo kot dragoceno in lepo darilo življenja.

.

Dr. Katja Rebolj

.

Je ustanoviteljica Rožma cvetličnih prigrizkov, doktorica biokemije, poznavalka in raziskovalka lokalnih jedilnih ter zdravilnih rastlin. Pri njenem delu ji veliko pomaga študij biologije ter poglobljeno znanje biokemije. Po doktoratu je bila zaposlena na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in Inštitutu Jožef Stefan. Ko bi po vseh pričakovanjih okolice morala oditi v službo v tujino, se je odločila, da svoje delo zamenja za raziskovanje lokalnega rastlinstva in aromatičnih okusov, ki se skrivajo v njih. Pri tem se ji je pridružila cela družina. Zanimajo jo vsakdanje okusne rastline, ki jih je mogoče najti v naši bogati deželi.

.

Trgovina z zelišči

.

.

.

Peter Zajc

.

Je permakulturnik in biodinamik, poznavalec zdravilnih in samoniklih užitnih rastlin ter velik gurman. V jedilnih rastlinah išče raznovrstne kulinarične okuse in jih zna pripraviti na okusen način. Je tudi odličen pri pripravi zdravih slaščic ter različnih pekovskih izdelkov. Je izvajalec izobraževanj s področja zdrave prehrane, divje užitne hrane in zdravilnih rastlin. Rad dela z otroki in je snovalec Zajčkove ustvarjalnice za otroke. Peter redno objavlja, katere rastline nabira in kako jih tudi sam pripravlja. Oglejte si njegovo facebook stran Preprosto in zdravo.

.

Zeliščna trgovina Peter Zajc
Petra Zajca poznajo že vsi ljubljanski kuharji in drug od drugega se učijo bogate uporabe jedilnih rastlin v kulinariki

.

.

Od kod ROŽMA – na pol legenda!

.

Nekega poletnega dne je preprosta družina uživala dopust na morju. V okolici so spoznavali rastline in jih prav pogosto postavili na svoj krožnik. Začelo se je vsako jutro. Ko so se zbudili, so poiskali preprost nožiček, limono in štruco kruha ter se odpravili na obalo. Po poti so si nabrali tolščakasto lobodo, osočnik in slanorad. Slanuše so bile še posebej okusne, saj jih na domačem vrtu nimajo (najboljši približek je tolščak, navadni ali vrtni). Na poti do vode in nazaj so vsakič znova opazovali cvetoče rožmarine.

Nanj so se tako navadili in niso ga več imenovali rožmarin, ampak ROŽMA, tako dišeč in omamen.

.

.

Zgodovina ROŽMA

.

Znamka Rožma in podjetje Zavod Raspro je bilo ustanovljeno leta 2015. Začeli smo sodelovati z Lukom in Urško iz okrepčevalnice Luda, na Poljanski v Ljubljani. To je tista nora okrepčevalnica, ki jo je priporočil tudi New York Times (1), z odlično hrano in divjimi rastlinami na vsakem krožniku.

Decembra 2015 smo začeli peči cvetlične prigrizke, res veliko cvetličnih prigrizkov. Cvetlični prigrizki so prišli v javnost z zmago Rožma ekipe na Začetni poslovni akademiji z družbenim učinkom novembra 2015. Družbeni učinek pomeni pozitiven vpliv podjetja na okolje, ki ga obdaja. Pomeni, da imajo produkti, ki jih pripravljamo za prodajo, visoko dodano vrednost za prebivalce Slovenije.

Ko je vsem poznani, ne le na televiziji prijazni, Bine odprl Monstero, to je bilo junija 2016, smo bili zraven in naše sveže jedilne rastline prav tako (3).

Kmalu se nam je pridružil še Janez, JB in pri našem prvem obisku rekel, kje smo se skrivali ves ta čas z vsemi temi rastlinami. Tako smo se razširili po vsej Ljubljani in tudi vam lahko prinesemo obilo svežega in okusnega rastlinja in prigrizkov.

Nov mejnik za Rožma je bilo sodelovanje na Lidlovi akciji Lojtrca domačih, ker smo bili izbrani med več sto znamkami, za izdelavo določene, za nas zelo velike, količine piškotov v februarju 2017.

Če na začetku še nismo imeli ustaljene grafične podobe, smo leta 2016 uvedli novo. Avtorica čudovitih ilustracij v akvarelni tehniki je ilustratorka Meta Wraber. Za vse biologe še dodatek: Meta je nečakinja slovitega profesorja g. Toneta Wrabra.

Pri Rožma želimo, da bi ljudje spoznali začimbne rastline iz našega okolja in jih uporabljali za izboljšanje okusa v vsakdanji kuhi ter okrepili uporabo svežih sestavin visoke biološke vrednosti.

Smo prvi v Sloveniji, ki smo kuharje oskrbeli z divjimi rastlinami iz lokalnega okolja. Danes naše rastline uživajo številni gurmani po vsej državi. 

.

.

Mediji o nas

.

V medijih smo se prvič pojavili pozimi 2015 ob zmagi naše ekipe na Začetni poslovni akademiji v družbenim učinkom, ki jo organizira DPlac - podjetniško podporniško okolje. Zmage smo bili iskreno veseli. Zmaga nam je omogočila večjo prepoznavnost in december, ki je sledil smo napekli veliko domačih piškotov - Rožma cvetličnih prigrizkov, ki so jih mnogi prejeli kot poslovno darilo.

  • Objava Siol.net - novice o zmagi in opis naših začetkov.
  • Objava DPlac, tako je Katja postala tudi ambasadorka  Ferfl-a.

Vmes je o nas posnel televizijski prispevek Svet z novinarko Marijano Lisjak.

Po dveh letih smo zopet prišli v en resen časopis - Pomagaj si sam. Za ta namen smo jedi tudi stilirali in vzdušje je bilo super.

V reviji Lisa so objavili zanimiv intervju s Katjo Rebolj o pomenu divjih rastlin v kulinariki.

Na RtvSlo so o naši delavnici z Janezom Bratovžem pripravili novico (pri 4:16 minuti).

K sodelovanju nas je povabila revija Jana in o nas spisala zgodbo o Nabiralcih - dragocenih sopotnikih vrhunskih kuharjev.

.

.

Strokovni prispevki

.

Lucija Stopar je v svojo raziskovalno nalogo Pridelava in predelava zelišč vključila tudi Rožma cvetlične prigrizke. 

.

.

Zakaj "zero waste"?

.

Ko smo cvetlične prigrizke dostavili veletrgovcu, smo jih tam zložili na palete in paleto je bilo potrebno oviti v tono plastike. Potem smo se postavili v vrsto in čakali na prevzem. Stali smo poleg gore na palete zloženih testenin, saj veste katere znamke, pakiranih v kartonaste škatle in vse je bilo povito v tono plastike. To plastiko so razrezali, vse testenine, eno škatlo za drugo, polepili s slovenskimi deklaracijami in zopet povili v tono plastike, da se pri prevozu v trgovino ne stresejo.

Če je toliko ton plastike potrebno za en nepomemben korak v trgovski verigi, si lahko predstavljate, kako velika poraba stoji za enim izdelkom testenin, ki sploh ni pakiran v plastični embalaži?

Zato smo se odločili, da naše piškote ponudimo tudi "zero waste". Zero waste cvetlične prigrizke dostavljamo v okolici Ljubljane.

Zero waste dostava je enostavna. Kako poteka? Na dogovorjeno mesto dostave prinesete svojo trajno embalažo, v katero prenesemo piškote iz naše trajne embalaže.

.

.

Preverite našo ponudbo PIŠKOTOV IN SVEŽIH RASTLIN ter si oglejte naše DELAVNICE.

Če vas naša zgodba pritegne, se prijavite na ROŽMA e-novice - uporaba divjih rastlin v kulinariki:

Strinjate se s splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

.

.

Kontaktne osebe

.

Dr. Katja Rebolj, 031 816 793

Peter Zajc, 041 893 476

info@rozma.si

fb: www.facebook.com/RozmaCvetlicniPrigrizki

instagram: www.instagram.com/RozmaCvetlicniPrigrizki

.

Zavod Raspro
Mengeška cesta 12a
1236 Trzin, Slovenija

.

Registriran živilski obrat:
Pekarna Kralj
Mengeška cesta 10
1236 Trzin, Slovenija