Zdravo nedeljsko kosilo smo pripravili iz divjih rastlin na kmetiji Pri Baronu

Zdravo nedeljsko kosilo smo pripravili iz divjih rastlin na kmetiji Pri Baronu

V nedelja, 27. avgust 2017, smo v okviru znamke Rožma cvetlični prigrizki izvedli zanimivo delavnico, prvo v nizu delavnic UVID V KUHINJO DIVJIH RASTLIN. Katja in Peter sva vodila delavnico o divjih rastlinah ter skupaj z domačimi gospodinjami in priznanim kuharjem Sebastjanom Plevčakom pripravila zdravo nedeljsko kosilo. Številni gostje, ki so tisti dan obiskali kmetijo, so uživali v kosilu pripravljenem iz užitnih divjih rastlin.

.

Zdravo nedeljsko kosilo

.

.

Turistična izletniška kmetija je znana po dobri hrani

.

Kmetija Pri Baronu je čudovita kmetija na južni strani Pohorja. Odlična je zaradi čudovite narave ter družine Uranjek, ki na ekološki način vodi kmetijo že vse od prvih začetkov pred letom 2000. Gospodar kmetije, v okolici poznan kot “Baronov Boris”, je prejemnik laskavega priznanja Inovativni mladi kmet 2014.

Kaj inovativnega smo pri njih opazili mi:

  • Oskrbujejo čudovit permakulturni vrt, z gomilasto in spiralno gredo, z mešanimi posevki zelenjadnic in jagodičevja…
  • Imajo kar nekaj živali, ki se prosto pasejo po travnikih – krave, svinje, ovce, koze, race, kure, zajci…
  • Imajo mini trgovinico, kjer prodajajo pridelke, čaje, marmelade in vrsto drugih ekoloških izdelkov.
  • Organizirajo različne programe: Postati kmet za en dan, Spanje na seniku, Vandranje po Framskem Pohorju…
  • Pečejo odlično pohorsko gibanico, ki zgleda takole:

.

Zdrava pohorska gibanica

.

.

Divja zelišča za zdravo nedeljsko kosilo – inovativno, kaj ne?

.

Delavnico divje hrane so na kmetiji Pri Baronu organizirali v okviru Dneva odprtih vrat, ki poteka vsako zadnjo nedeljo v avgustu. Tokrat so se odločili za osrednjo tematiko DIVJA ZELIŠČA.

Na delavnici smo tako spoznali raznolike rastline, katerih izrazoslovje je še neustaljeno:

  • užitne divje rastline,
  • jedilni plevel,
  • okrasne jedilne rastline,

Obiskovalci, ki so prišli na delavnico, so bili tako začetniki za tovrstne rastline, kot tudi že poznavalci zdravilnih rastlin in biodinamike. Ali z drugimi besedami – nekateri so se razveselili regačice, druge je bolj zanimal repinec, tretje spet amarant v vseh svojih vrstah in oblikah. Za vse je bilo prostora na naših delavnicah.

.

Zeliščni vrt

.

.

Posebej pa so obiskovalce delavnice zanimale kombinacije jedilnih rastlin, ki naredijo jed okusno

.

Dopolnjujoči okusi in arome so v kulinariki divjih rastlin ključ do dobrega okusa. Poglejmo si primere jedi v kombinacijah z užitnimi divjimi rastlinami.

Če iz divjih rastlin pripravljate juho, je to ponavadi koprivna juha, kaj ne? Kaj pa če bi poskusili z rmanovo juho? Juho pripravite s krompirjem, lahko pa za osnovo izberete tudi bučo. Osnovi dodate sol, kumino, majaron, lovorjev list in malo olja. Ko je krompirjeva osnova gotova, primešate rman. Naberite listke rmana, ki so komaj pokukali iz zemlje. S paličnim mešalnikom jih primešate krompirjevi osnovi in vročo postrežete gostu.

.

NAMIG: Za pripravo juhe nismo uporabili cvetov ali cvetočih rastlin, niti nismo listkov obtrgali iz cvetoče rastline. Ti bi bili za mnoge pregrenki!

.

Rmanova juha za zdravo nedeljsko kosilo

.

.

Na delavnici smo pripravljali tudi divje namaze ter solatni preliv iz jogurta s tolščakom in nokoto

.

Recept za solatni preliv:

  • lonček domačega jogurta,
  • žlica kisle smetane,
  • 2 pesti tolščaka,
  • majhna pest nokote,
  • ter ščepec soli.

.

Lističe tolščaka osmukajte z debelejših vejic, zmešajte z jogurtom in kislo smetano ter vse skupaj dobro zmiksajte v mešalniku (ni nujno, da je blender, saj tolščak ni prav nič žilav plevel). Solite po okusu. Okrasite z lističi tolščaka in cvetovi nokote ter postrezite z zeleno solato ali zeljem.

.

Tolščak in nokota

.

.

V zdravo nedeljsko kosilo vključimo tudi divjo sladico

.

Za sladico smo pripravili sladoled iz paradižnika. Pripravili smo ga z zmogljivim mešalnikom (blenderjem) iz celega paradižnika, listov bazilike, ščepca cvetov brestovolistnega oslada ter s cvetovi mrtve koprive za dekoracijo.

.

Sladoled z osladom

.

.

Delavnica je bila zelo zanimiva tudi zaradi ljudi. Veliko je bilo Štajarcev in odkrito rečeno: “S Petrom še nisva videla toliko ljudi na kupu, ki bi uživali v divjem kosilu. Čestitke, Pohorje!

.

Če bi radi tudi vi uživali v okusih divje hrane, se nam pridružite na naslednji delavnici spoznavanja in priprave divje hrane.

.

.

dr. Katja Rebolj
Sledi avtorju dr. Katja Rebolj:

Divje rastline za vrhunske in ljubiteljske kuharje I Delavnice I Cvetlični prigrizki