Napovedujemo sklop delavnic: UVID V KUHINJO DIVJIH RASTLIN S PRIZNANIMI KUHARJI

Avgusta smo izvedli 1. delavnico in divje kuhali izletnikom kmetije Pri Baronu. Septembra smo kuhali z Janezom Bratovžem. Več o tem si preberite v naših reportažah, kjer so tudi odzivi udeležencev.

Z UVIDOM nadaljujemo marca, aprila, maja 2018 z priznanimi kuharji...

PRIHODNJI DOGODKI:

Teden divjih rastlin v gostilni Pri Škofu. Z divjo delavnico... v prihodnjih dneh več o tem

Delavnice organizirata in vodita: dr. Katja Rebolj in Peter Zajc, Rožma cvetlični prigrizki

 

ČE ŽELITE BITI OBVEŠČENI O PRIHAJAJOČIH DELAVNICAH, SE PRIJAVITE TUKAJ:

 





 

.

 

.Z vključevanjem jedilnih rastlin v prehrano na enostaven način dobimo okusen, vrhunski obrok. Užitne divje rastline so hkrati tudi zdrava izbira, zelenje, ki vsebuje minerale in vitamine in bioaktivne snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje.

c

c

Jedilna zelišča - DELAVNICE na katerih se naučite:

1. Prepoznati, katere so najbolj okusne užitne divje rastline in zelišča

.

Delavnica v prvem delu poteka na terenu. Naučimo vas poiskati rastline, ki so enostavne za določanje in uporabne v vaši kuhinji.

Če se najdete v naslednjih trditvah, da boste z našo delavnico nedvomno zadovoljni:

c

Užitne divje rastline z Rožma cvetlični prigrizki

      • Poznate rastline, pa jih ne znate pripraviti na okusen način
      • Ne veste, katere rastline v vaši okolici so užitne in katere strupene
      • Poznate kar nekaj rastlin, pa ne veste, če jih lahko uporabljate pri kuhi
      • Na veste, kako dozirati rastline, ki jih naberete
      • Na vrtu imate plevel, ki se ga »težko znebite«
      • Zanimajo vas zdravilne lastnosti rastlin, ki jih uporabljate
      • Zanima vas, katera so najbolj priporočljiva zelišča za vaše težave
      • Podatki o rastlini iz literature so dvorezni…

Na delavnici vas bova voditelja naučila prepoznati najbolj vsakdanje užitne divje rastline, pa tudi bolj zahtevne vrste okoli nas – aromatični oslad, gobasti trpotec, krompirjevo smrdljivko...

.

.

.

2. Pripraviti si lasten obrok iz jedilnih rastlin - kot to počno vrhunski kuharji

.

Vrhunski kuharji naše rastline uporabljajo za pripravo specialitet. Iz rastlin izvabijo tiste arome, ki jih v določenem trenutku potrebujejo.

Se tudi vi sprašujete, kako se iz okoliških rastlin ustvariti mojstrovino? Ali se vam postavljajo naslednja vprašanja:

c

Užitne divje rastline z dekoracijo Rožma

      • Jedi, pri katerih je na krožniku zastopanih vseh 5 okusov, so nam najbolj okusne. Katere okuse najdemo v določenih divjih rastlinah?
      • Pripravimo krompirjevo jed. Pri tem poleg krompirja uporabimo tudi rastlino z domačim imenom krompirjevka. Tako dobimo več nivojsko jed. Kako najbolj poudarimo okus krompirjevke?
      • Katera rastlina ima okus po kumarah in kako jo vključimo v strukturirano jed?
      • Dekoriranje jedi pri vrhunskih kuharjih je subjektivno. Katere so osnovne zakonitosti, ki jih moramo pri tem upoštevati?
      • Kakšne so razlike v pripravi rastlin gojenih v rastlinjaku ali na prostem?

V drugem delu delavnice bova voditelja predstavila nekaj postopkov, ki jih vrhunski kuharji uporabljajo pri pripravi svojih mojstrovin. Naučili se boste enostavne uporabe užitnih divjih rastlin v kulinariki.

.

.

Spoznajte trike kulinaričnih mojstrov in naredite svojo  jed vrhunsko s pomočjo rastlin, ki jih lahko naberete na sprehodu. Tudi Ana Roš v svoji kuhinji redno uporablja užitne divje rastline. Tuji mediji o njeni kuhinji napišejo, da je (1): "izum, pripravljen iz sestavin oddaljenih le korak od restavracije".

.

 

Zelišča delavnice
Užitne divje rastline, okrasne jedilne rastline in zelišča DELAVNICE iz Arboretuma Volčji potok, vtisi so bili pohvalni.

.

Podatki o delavnici:

  • Na delavnico v gostilni Pri Škofu je obvezna predhodna prijava. Več informacij sledi v prihodnjih dneh.

 

ČE ŽELITE BITI OBVEŠČENI O PRIHAJAJOČIH DELAVNICAH, SE PRIJAVITE TUKAJ:

 






 

.