AKTUALNO: Trenutno ne izvajamo delavnic, temveč smo na obisku pri naših kolegih nabiralcih v Kentu, Anglija.

Z UVIDOV v kuhinjo divjih rastlin se vračamo v jeseni. Oho, se že veselimo, novih kuharskih znanj v objemu divjih rastlin.

Oglejte si, kako je potekala prejšnja delavnica.

 

Ako želite prejeti informacijo o prihodnjih delavnicah, vpišite svoje podatke:

 

Strinjate se s splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

.

Tip delavnic, ki jih izvajamo:

 1. 5MINUT je delavnica, ki navadno traja dobro uro in je namenjena sezonskemu spoznavanju divjih rastlin in jedilnega cvetja. Prispevek za delavnico je 10 eur za posameznike ali 15 eur za družine. Delavnico vodi dr. Katja Rebolj.
 2. UVID V KUHINJO DIVJIH RASTLIN S PRIZNANIMI KUHARJI je 3-urna delavnica, na kateri gostimo vrhunske kuharje. V prvem delu delavnice rastline spoznavamo, v drugem iz njih pripravljamo vrhunske obroke v vrhunskem ambientu. Doživetje je izvirno in navdihujoče. Cena delavnice je 59 eur za posameznike ali 89 eur za družine. Delavnico vodita dr. Katja Rebolj in Peter Zajc.

Avgusta smo izvedli 1. delavnico in divje kuhali izletnikom kmetije Pri Baronu. Septembra smo kuhali z Janezom Bratovžem. Več o tem si preberite v naših reportažah, kjer so tudi odzivi udeležencev.

Z vključevanjem jedilnih rastlin v prehrano na enostaven način dobimo okusen, vrhunski obrok. Užitne divje rastline so hkrati tudi zdrava izbira, zelenje, ki vsebuje minerale, vitamine ter druge bioaktivne snovi naše telo s pridom izkoristi za optimalno delovanje.

.

.

Kaj se naučite na naših delavnicah?

1. Prepoznati, katere so najbolj okusne užitne divje rastline in zelišča

.

Delavnica v prvem delu poteka na terenu. Naučimo vas poiskati rastline, ki so enostavne za določanje in uporabne v vaši kuhinji.

Če se najdete v naslednjih trditvah, da boste z našo delavnico nedvomno zadovoljni:

c

Užitne divje rastline z Rožma cvetlični prigrizki

   • Poznate rastline, pa jih ne znate pripraviti na okusen način
   • Ne veste, katere rastline v vaši okolici so užitne in katere strupene
   • Poznate kar nekaj rastlin, pa ne veste, če jih lahko uporabljate pri kuhi
   • Na veste, kako dozirati rastline, ki jih naberete
   • Na vrtu imate plevel, ki se ga »težko znebite«
   • Zanimajo vas zdravilne lastnosti rastlin, ki jih uporabljate
   • Zanima vas, katera so najbolj priporočljiva zelišča za vaše težave
   • Podatki o rastlini iz literature so dvorezni…

Na delavnici vas voditelja naučiva prepoznati najbolj vsakdanje užitne divje rastline in jedilno cvetje, pa tudi bolj zahtevne vrste okoli nas – aromatični oslad, gobasti trpotec, krompirjevo smrdljivko...

.

.

.

2. Pripraviti si lasten obrok iz jedilnih rastlin - kot to počno vrhunski kuharji

.

Vrhunski kuharji naše rastline uporabljajo za pripravo specialitet. Iz rastlin izvabijo tiste arome, ki jih v določenem trenutku potrebujejo.

Se tudi vi sprašujete, kako se iz okoliških rastlin ustvariti mojstrovino? Ali se vam postavljajo naslednja vprašanja:

c

Užitne divje rastline z dekoracijo Rožma

   • Jedi, pri katerih je na krožniku zastopanih vseh 5 okusov, so nam najbolj okusne. Katere okuse najdemo v določenih divjih rastlinah?
   • Pripravimo krompirjevo jed. Pri tem poleg krompirja uporabimo tudi rastlino z domačim imenom krompirjevka. Tako dobimo več nivojsko jed. Kako najbolj poudarimo okus krompirjevke?
   • Katera rastlina ima okus po kumarah in kako jo vključimo v strukturirano jed?
   • Dekoriranje jedi pri vrhunskih kuharjih je subjektivno. Katere so osnovne zakonitosti, ki jih moramo pri tem upoštevati?
   • Kakšne so razlike v pripravi rastlin gojenih v rastlinjaku ali na prostem?

V drugem delu delavnice Uvid v kuhinjo divjih rastlin vam voditelja skupaj z gostujočim chefom predstaviva nekaj postopkov, ki jih tudi sami lahko uporabite pri pripravi svojih mojstrovin. Namen hrane, ki raste okoli nas, je, da je enostavno vrhunska.

.

.

Spoznajte trike kulinaričnih mojstrov in naredite svojo  jed vrhunsko s pomočjo rastlin, ki jih lahko naberete na sprehodu. Tudi Ana Roš v svoji kuhinji redno uporablja užitne divje rastline. Tuji mediji o njeni kuhinji napišejo, da je (1): "izum, pripravljen iz sestavin oddaljenih le korak od restavracije".

.

Kako so udeleženci doživeli naše prejšnje delavnice?

.

Delavnico bi priporočila vsem, ki so naveličani rutine v kuhinji in bi si radi sami doma pričarali nove okuse (kot vrhunski chefi v restavracijah). Posebej še tistim, ki nimajo veliko časa, a se nočejo odreči uživanju v hrani.

Na delavnici sem spoznala predvsem divje rastline, ki se jih splača nabirati jeseni. Divje rastline že kar dobro poznam in tudi uporabljam, vendar sem vedno odprta za nova znanja in izkušnje drugih. Sploh od Petra in Katje, za katera vem, da imata veliko znanja in jih tudi srčno ter na razumljiv način predajata naprej.

Delavnico sem obiskala skupaj z najmlajšo hčerko in moram reči, da sva zelo dobro izkoristili sobotno dopoldne. Hčerka je bila še najbolj navdušena nad ajdovim šmornom z domačimi marmeladami (bezgovo, šipkovo in gozdno). Najboljše od vsega je bilo, da sem osvežila znanje in dobila nove ideje, kako še lahko popestrim svoje jedi.

Melita Močnik Okorn

.

.

Vsekakor toplo priporočam to koristno doživetje vsakomur. Z opisi rastlin, ki sta nam jih izpostavila in zelo izčrpno predstavila Katja Rebolj in Peter Zajc, smo dobili vpogled v pravo dragocenost dodatkov k vsakdanjim obrokom. Te pa nam je mojstrsko pripravil chef gospod Janez Bratovž.

Posebej sem si želela takšno praktično izkušnjo, kjer bi že tako sezonska in lokalna živila v obrokih lahko obogatila z divje rastočimi rastlinami, ki so takrat na dosegu. In to je bilo na delavnici zelo poučno prikazano. Bogastvo arom, ki jih nudijo užitne divje rastline, poleg tega pa še izgled teh skromnih in močnih rastlin, se sestavi v obrok za vse čute.

V lastnem vrtičku na dosegu roke sem najprej zagrabila regačico in tolščak, ki sta v vročem in kasneje deževnem obdobju poletja imela idealne pogoje za rast. Minimalno termično obdelana sta super dodatek raznim kašam. V jesenske juhe in enolončnice pa z veseljem dodam koprivne liste. In zopet se izkaže, da je sodelovanje z Naravo neprecenljivo dobro.

Hvala!

Janja Koprivšek

.

 

Zelišča delavnice
Užitne divje rastline, okrasne jedilne rastline in zelišča DELAVNICE iz Arboretuma Volčji potok, vtisi so bili pohvalni.

.

 

Ako želite prejeti informacijo o prihodnjih delavnicah, vpišite svoje podatke:

 

Strinjate se s splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

.